Förmåner till anställda

Förmåner är vad man kallar andra former av ersättning man ger till anställda annat än just kontanter. Det finns mycket att välja mellan och att hitta något som passar företaget och ens anställda kan ge mycket positiva effekter.

Tillgång till fordon

Företagsbil är ju något de flesta är bekant med och det är en mycket vanlig förmån som. Detta blir dessutom skattefritt, även om anställda använder den i privat bruk i ringa omfattning. Bilen är så klart det vanligaste men det finns även de som erbjuder detta för andra fordon.

Friskvård

En annan väldigt vanlig form av förmån är friskvården. Detta kan ta formen av motion som möjliggörs direkt på arbetsplatsen eller sker utanför den. Man kan även mot kvitton betala anställdas motion och få det skattefritt upp till 5 000 kronor om året. Arbetsgivare kan även välja att stå för kostnaden av ett gymkort, så länge det handlar om aktivitet av enklare slag och ett mindre värde.

Terminalglasögon

Anställda som jobbar vid en dator hela dagen, eller stor del av dagen, kan också få speciella terminalglasögon som en förmån för att avlasta ögonmusklerna. Detta är också skattefritt och inkluderar även synundersökningen för att bedöma vilka typer av terminalglasögon som behövs.

Drick- och ätbart

På arbetsplatsen kan man även skattefritt erbjuda lättare förfriskningar som kaffe, läsk, frukt, kakor och mindre smörgåsar. Detta måste göras tillgängligt för alla anställda och får inte vara något som skulle kunna betraktas som en komplett måltid för att kunna räknas.

Tillställningar och gåvor

Tillställningar som firmafester är också populära, och så länge man håller högst två om året är de båda skattefria. Vad gäller gåvor är det kanske vanligast med just julklappar. Dessa får uppnå ett värde av 450 kronor per anställd och fortfarande räknas som skattefria. Minnesgåvor kan också bli skattefria för personer som firar 50- eller 60-årsdag, efter en anställd slutar eller efter 25 års anställning. Maxvärdet vid dessa tillfällen är 15 000 kronor.