Första stora projektet

Som ny företagsägare blir man så klart överlycklig när ett stort projekt hamnar på skrivbordet. Efter glädjeruset kommer skräcken: hur ska du ro i land det här? Hur ska du tackla det här projektet och genomföra det?

Ett stort projekt kräver att många är med och brinner lika mycket för det. Det kan vara allt från 10 till 1000 personer som alla behöver sköta sin del för att det ska fungera. När du bestämt dig för att ta dig an ett stort projekt ska allting börja med ett möte mellan de som har mest ansvar. Det gäller att komma överens om en arbetsplan. Mycket är redan planerat men det är de små detaljerna som styr hur det kommer att fortskrida. Hur ska ni kommunicera med varandra? Behöver ni hålla möten varje vecka eller räcker att prata över telefonen när det dyker upp frågor?

Du kan även behöva hjälp för att hinna allt du blivit tilldelad. Men om projektet är temporärt finns det inte alltid pengar eller uppgifter för att anställda någon som styr över vissa delar på permanent basis. Istället kan du skaffa en interimschef: en person som anställs under en viss period eller för ett projekt. Du behöver inte ens hitta rätt person själv, det kan specialister göra åt dig. Även om det kostar och ger mindre inkomst till dig, är det bra att använda sig av hjälp för försäkra att projektet slutförs och du kan få bra rekommendationer från de andra och av slutkunden.

Om du är nybörjare som projektledare har du utbildningen men inte erfarenheten. Ta kontakt med erfarna personer och var inte rädd att visa din okunskap inom vissa områden, det är bästa sättet att lära sig. Och var inte rädd att tackla uppgifter du inte har gjort tidigare, med stöd och rätt frågor kommer den typen av projekt att vara de mest gynnsamma för din egen utveckling och karriär.